PARKTOREN SPOOR NOORD TE ANTWERPEN

2014
België - Antwerpen
Architectenbureau ELD
400 m²
  • Verticale luchtkanalen

België - Antwerpen

Projectontwikkelaar Sea Coast realiseerde ParkToren, een uniek woonconcept vlakbij het Antwerpse stadscentrum, in Park Spoor Noord. Het project ParkToren bestaat uit 360 woonunits, 120 serviceflats en 240 studentenstudios. Bewoners kunnen genieten van de groene omgeving van het park. Daarnaast beschikken ze over alle faciliteiten die het stadscentrum te bieden heeft. ParkToren is slechts enkele stappen verwijderd van het Antwerpse centrum, de Antwerpse studentencampussen, het Eilandje en de Antwerpse museumparel, het MAS.

Verticale luchtkanalen met een weerstand tegen brandvoortplanting

Om de brandveiligheid in dit torengebouw te garanderen, voorziet het architectenbureau ELD verticale luchtkanalen met een weerstand tegen brandvoortplanting. Deze zelfstandige luchtkanalen met een totale oppervlakte van 400 m² werden voor opdrachtgever Besix/Vanhout vakkundig gemonteerd door de firma AFA. De verticale luchtkanalen bestaan uit PROMATECT®-L500 platen van 52 mm en hebben een weerstand tegen brandvoortplanting Ro 2h.

Ventilatie- en rookafvoerkanalen worden vooral geplaatst in hoge gebouwen en ondergrondse parkings. In een gecompartimenteerd gebouw worden de compartimentsgrenzen immers vaak doorboord voor allerlei technische installaties, zoals lucht- en rookafvoerkanalen. Indien men hiervoor geen speciale voorzieningen treft, kan de brand zich gemakkelijk verspreiden naar andere compartimenten.

De algemene regels voor verticale en horizontale kanalen zijn dezelfde. Een verticaal kanaal onderscheidt zich echter vooral door de manier waarop het aan de ruwbouw wordt bevestigd. Bij de plaatsing wordt er gebruik gemaakt van consoles en ondersteuningsstrips. Men moet immers vermijden dat de verticale kanalen in geval van brand gaan uitknikken of onder het eigen gewicht gaan doorzakken.

Vanaf september 2015 zullen de eerste bewoners de ParkToren betrekken.


Producten